Dünya nüfusunun neredeyse yarısından fazlasını kilolu kadınlar oluşturmaktadır. Çoğu kadında kilo veremediklerinden yakınmaktadır. Aslında baktığımızda kadınlar  erkeklerden daha hareketli, işe gidiyor, işten gelince yemek yapıyor, evi temizliyor, çocuklar ile ilgileniyor ,derken 1 dakika bile oturmazken neden kilo alıyorlar??? Evet kadınlar hareketli ama birde olaya şu açıdan bakmakta fayda var. Kadınlar çocuk doğuruyor, gebelik dönemi atlatıyor, menapoz döneminde kadınlık hormonlarındaki değişim ve stres faktörü de eklenince kilo problemi artmaktadır.…

Kadınların en çok kilo aldığı gebelik, emzirme ve menapoz dönemidir. Bu dönemlerin bitiminde ise fark etmeden kilo verirler. Tabi vücut tipi ve beslenme şekline göre değişiklik göstermekle birlikte kilolarını veremeyen kadınlar, verenlerden daha fazla oluyor. Beslenme programları düzenlense bile kilo verimi çok yavaşlayabiliyor. Çünkü bu dönem metabolizma hızının minimum olduğu dönemdir.

Erkek vücudu ve kadın vücudunu kıyasladığımızda;

Erkeklerin vücudu kadınlara göre daha kaslıdır ve bu kaslar fazla kalori yakılmasını sağlar. Kadınların kas kütlesi daha az olduğundan kadınların yağlanma eğilimleri ve daha kolay kilo alımları erkeklerden fazladır.

Kadınların vücudunda %20-22 oranında yağ bulunmalıdır. Bu oran %30’u aşmamalıdır.

Kilo fazlalığı ve şişmanlık her yaşta görülebilir. Ancak şişmanlık, yaşla orantılı olarak artar ve orta yaşlarda en üst düzeye ulaşır. 55 yaşından sonra yavaş yavaş azalır. Orta yaşlar yağlanma yaşıdır. Bu yüzden,  bu yaşlarda daha fazla dikkat gerekir.

Şişmanlık kadınlarda daha sık görülür çünkü:

Gebelik sırasında  alınan kiloların bir kısmı doğumdan sonra vücutta kalır.

Kadınlık hormonu östrojenin, yağ dokusunu arttırıcı özelliği vardır.

Kadınların ev dışında fazla hareket etmemeleri, egzersiz yapmamaları yağlanmayı arttırır.

Kadınların metabolizması, erkeklere  oranla daha düşüktür.

Kadınlarda atıştırma alışkanlığı ve ruhsal sıkıntı kaynaklı aşırı yeme ve tatlı-unlu gıdalara yönelme fazladır.

Kadınlar gün içerisinde ev gezmelerine de fazlasıyla gittikleri için; orda tüketilen hamur işleri, tatlılar ve yüksek kalorili yiyecekler kadınlar için en büyük riskler arasında sayılmaktadır.

Kadınların kolay kilo almasının başka bir nedeni kadınların beslenme bozukluğu olmasıdır. Özellikle adet döneminde yaşanan duygu durum farklılıkları kadınların iştahını açar.  Özellikle regl döneminde, kadınların meşhur tatlı krizleri vardır. Bu gibi krizler de her şeyi göze alıp abur cubura adeta saldıran kadınların düzensiz beslenmesi kilo almalarını kolaylaştırır.  Şok diyetler uygulamak da metabolizmayı sarsacağı için kadınların kolay kilo almasının nedenleri arasındadır.

Peki şişmanlık kadınların kaderi  mi?

  • Tabiki hayır

Evet hormonel bir takım sıkıntılar yaşamakta olan kadınlarımızın yapacakları birkaç basit işlem ile kilo alımının önüne geçmeleri mümkün.

Kısaca sıralamakta fayda var;

  1. Hamur işi ve yoğun şerbetli tatlılardan uzak durmak
  2. Düzenli bir beslenme alışkanlığı kazanmak. Erken yapılan sabah kahvaltı bu öğünler arasında belki de en önemlisi fakat öğlen ve akşam yemekleri de yabana atılmaz.
  3. Bol su tüketimi (Yaklaşık 2-2.5 lt su tüketimi)
  4. Günlük 2-3 porsiyon meyve tüketilmeli.
  5. Mevsimine uygun sebze tüketilmeli
  6. Yoğun yağlı besinler tüketilmemeli
  7. İçeriği bilinmeyen, paketli hazır ürün kullanımı azaltılmalı
  8. Tam tahıllı, kepekli ve bol posalı besinler tüketilmeli.
  9. Tabiki olmazsa olmazlardan DÜZENLİ EGZERSİZ …

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.