Ramazanın olmazsa olmazları fırından yeni çıkmış sıcacık pideler, sevdiklerimizle beraber neşeli iftar sofraları, çeşit çeşit iftariyelikler ve yemek sonrası tatlılar. Tabi bunları tüketirken dikkatli olmakta fayda var.

Ramazanın gelmesiyle oruç tutan kişilerin günlük beslenme şekli ve öğün sayısı değişir. Öğün sayısının düşmesiyle beraber özenle hazırlanan sofralardaki kırmızı et, ekmek, pirinç pilavı, hamur işleri ve tatlı tüketimi maalesef artmaktadır. Buna karşılık sebze, beyaz et ve meyve tüketimi azalmaktadır. Oruç tutulması ile günlük almamız gereken enerji, protein, mineral ve vitamin oranları değişmemektedir. O yüzden bütün gün bir şey yemedim diyerek iftarda çok fazla özellikle yukarıda belirtmiş olduğumuz bize kilo aldıracak yiyecekleri tüketirken son derece dikkatli olunmalıdır.

Oruç tutup, kilo almamak için gelin beraberce önerilerimize bir bakalım…

  1. Mutlaka sahura kalkın. Akşam yemeğini fazla kaçırıp, akşamdan niyet edip oruç tutmayın
  2. İftarda çorba içildikten sonra en az 10 dk. kadar mola verilmeli. Ardından yavaş yavaş diğer yemeklere geçilmeli. Birden çok hızlı yemek yenmemeli.
  3. İftardan sahura kadar bol su tüketilmeli
  4. İftardan 1-2 saat sonra hafif bir yürüyüş yapılmalı
  5. Tatlı hakkınızı mümkün olduğunca mevsim meyvelerden veya kuru meyvelerden kullanın. İlle de tatlı tercih edeceksiniz sütlü tatlıları tercih edin
  6. İftariyeliklerin yağ oranı fazladır. Sınırlı ve dikkatli tüketmekte fayda var.
  7. Meyve ve sebze tüketimini arttırın
  8. Meyve tüketimini iftardan yaklaşık iki saat sonra tüketiniz.
  9. Sahurda bol su içilmeli, aşırı yağ ve tuzlu besinler tüketilmemeli.
  10. Sahurda özellikle protein içeren süt, yoğurt veya peynir ve özellikle yumurta   yenmeli, yumurtanın tok tutma özelliği olduğundan dolayı tüketilmesinde fayda var.
  11. Sahurda mutlaka tam buğday ekmeği tüketiniz. Kan şekerinizin düşmesini önlemesi açısından önemlidir.

Yaz aylarında geçirilen ramazanda açlıktan daha önemli bir konu varsa o da susuzluktur. Susamamak için içtiğimiz bol suyun yanında su içeriği yüksek besinleri tüketmek susuzluğumuzu bastırmamıza yardımcı olacaktır. Susuzluğumuzu bastıracak besinlerin kralı ise karpuzdur. Tam bir yaz meyvesidir. İçerdiği düşük kalori ile de kilo almanızı engeller.

Her zaman olduğu gibi ramazanda da amaç ‘yeterli ve dengeli beslenme‘ yi sağlayabilmektir.

Hepinize Hayırlı Ramazanlar…

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.