Ramazan ayının gelmesiyle oruç tutanların beslenme şeklinin ve öğün sayısının değişmesine bağlı olarak kilo alma problemi ortaya çıkmaktadır. Bunun önüne geçebilmek için fiziksel aktiviteye biraz daha ağırlık vermekte fayda var.

Gündüzleri halsizlik nedeniyle hareketten kaçınılması yağlanmanın artmasına neden olmaktadır. Uzun süren açlık sonrası iftar yemeklerinin çok tüketilmesi, yemek sonrası hemen yatılması veya yine hareketsiz kalınması hem kilo alımına hem de sindirim sistemi hastalıklarına davetiye çıkartmaktadır. Ramazan ayını kilo almadan bitirebilmek için iftardan 1 saat sonra en az 30-45 dk. arası tempolu yürüyüş yapılmalı.

Yaklaşık 17 saat açlık ile karşı karşıya kalınması; açlık kan şekerinin düşmesine, hele bir de sahura kalkılmıyorsa açlık kan şekeri daha erken saatlerde düşmesine neden olacaktır.

Sahurda midede uzun süre kalacak ve kan şekerini ani değişiklik yaratmayacak besinler seçilmeli; Tam tahıllı ekmekler, az tuzlu peynir, yoğurt veya süt , meyve ve bol su tüketmeye özen gösterilmeli.  Açlık kan şekerini denge de tutabilmek için az ve sık beslenme ilkesini uygulamaya çalışmalıyız.

 

Bu işlem ramazan ayında nasıl olacak dediğinizi duyar gibiyim… Hemen size anlatayım;

1.ÖĞÜN:  Sahur

2.ÖĞÜN: Hurma, kayısı, zeytin veya ceviz ile oruç açılması. Arkasından su ve çorba içilmesi..

Yaklaşık 5-10 dk bir ara verilmesi

3.ÖĞÜN:  ANA YEMEK

4.ÖĞÜN:  Meyve veya sütlü tatlı tüketilmesi ( İftardan 1-2 saat sonra)

İftar sonrasında ise mutlaka tempolu bir yürüyüş yapmalısınız.

Tabi ki Ramazan ayı içerisinde de SU tüketimine dikkat etmeliyiz. Yaklaşık 2,5 Lt su tüketimi bizim için ideal olacaktır.

ORUÇ ZAYIFLAMA YÖNTEMİ DEĞİLDİR.

Hareket azlığı ve gün boyu aç kalmak metabolizma hızının yavaşlatmasına ve besinlerin yağa dönüşmesine neden olacaktır. Kilo problemi olan kişilerinde oruç tutmayı zayıflama olarak algılaması da yanlış bir düşüncedir.

Ramazan da yine en büyük sıkıntılardan biri haline gelen uyku problemlerine dikkat çekmekte fayda var.  Yetişkin bir bireyin günde 6-8 saat arasında uyuması gerekmektedir. Günlük aktivite miktarının gün içinde değil, iftardan sonra arttırılması gerekmektedir.

Bu şekilde enerji harcaması gerçekleşmekte ve vücuttaki yağ oranının artması engellenmektedir. Ramazan ayındaki hedefimiz kilo almadan bu ayı bitirmek ise; mutlaka iftardan 1,5-2 saat sonra 30-45 dk kadar tempolu bir yürüyüş yaparak gün içerisinde yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.

Kendiniz için sadece 30-45 dakika ayırmaya ihtiyacınız var. Daha sağlıklı, daha zinde, daha fit bir görünüm için ….

Bol yürüyüşlü hayırlı ramazanlarınız olsun inş. ?

Tavsiye Edilen Yazılar

Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.